Semne de dezvoltare a inflamației glandei prostatei

Durerea în abdomenul inferior este un semn caracteristic al prostatitei la bărbați

Principalele simptome ale prostatitei sunt durerea în timpul urinării și defecării, febră și erecție slabă. Aceste semne provoacă adesea depresie și apatie la bărbați. Pacienții își pierd interesul pentru viață, muncă și relații. Dar semnele bolii urologice în sine pot fi diferite, totul depinde de forma patologiei și de gradul de dezvoltare a acesteia.

Ce este prostatita? Boala este cel mai adesea diagnosticată la bărbații cu vârsta cuprinsă între 25 și 50 de ani. Nu amenință viața umană, dar aduce un disconfort sever. Boala este localizată în glanda prostatică. Cum se manifestă prostatita la bărbați? Pacienții experimentează dureri de natură și intensitate diferite. Sunt localizate în zona inghinală, pelvis și organele genitale. Sindroamele dureroase sunt semnul cel mai caracteristic al inflamației glandei prostatei.

De ce apare patologia?

Boala urologică apare cel mai adesea din cauza infecției la nivelul glandei prostatei. Organismele patogene pot pătrunde prin vasele limfatice sau venoase, organele pelvine și uretra. Cauzele inflamației:

 • hipotermie;
 • stres regulat și stare psiho-emoțională instabilă;
 • vene varicoase, hemoroizi;
 • intoxicație a organismului (alcool, droguri, nicotină);
 • boli infecțioase;
 • scăderea imunității generale și locale;
 • funiculita, precum și dilatarea venelor cordonului spermatic.

Cât de periculoasă este prostatita și cum apare? Este sigur să spunem despre prostatită că această boală este una dintre cele mai frecvente în practica urologică. Inflamația glandei prostatei poate apărea din mai multe motive, astfel încât întreaga familie masculină este în pericol. Simptomele prostatitei apar adesea la persoanele care desfășoară activități sedentare (angajați de birou, șoferi, programatori). Această boală apare și la bărbații care duc un stil de viață nesănătos.

Patologia se poate dezvolta rapid sau poate fi practic asimptomatică. Prostatita acută provoacă un mare disconfort pacientului, iar tratamentul acesteia se realizează printr-o gamă întreagă de medicamente diferite.

Important!Cauzele prostatitei pot fi foarte diferite; adesea această boală apare pe fondul schimbărilor în organism legate de vârstă. La bărbații cu vârsta peste 45 de ani, glanda prostatică se modifică în timpul menopauzei. Prostata crește în dimensiune, motiv pentru care apar primele simptome ale prostatitei.

Simptomele bolii

Primele semne ale prostatitei sunt durerea moderată, care este localizată în zona inghinală și pelvisului. În cazuri rare, inflamația glandei prostatei se manifestă imediat intens. De regulă, boala se dezvoltă în câteva săptămâni sau chiar luni. În tot acest timp, pacientul simte o creștere a disconfortului, iar temperatura lui poate crește brusc.

Prostatita provoacă disconfort inghinal la bărbați

Principalele semne ale prostatitei și simptomele acesteia (indiferent de forma bolii):

 1. Durere la urinare și la defecare.Apare brusc în timpul procesului în sine. Senzațiile dureroase sunt ascuțite sau dureroase în natură. După ce a mers la toaletă, pacientul simte o senzație de arsură în anus sau zona inghinală.
 2. Creșterea temperaturii.Dacă boala apare într-o formă acută, atunci un simptom caracteristic va fi o creștere a temperaturii la 38-39 de grade. Cu patologia cronică, temperatura nu va atinge niveluri atât de ridicate.
 3. Disconfort în zona inghinală și perineu.Senzațiile neplăcute pot fie să crească, fie să dispară cu totul. Unii pacienți simt un disconfort sever timp de câteva zile. Durerea prelungită este direct legată de lipsa tratamentului sau de utilizarea unor metode terapeutice incorecte.

Ce fel de boală este prostatita? Fapt interesant: multe persoane opresc tratamentul sau nu il incep deloc deoarece simptomele bolii devin mai putin intense sau dispar complet. De fapt, patologia urologică în perioadele de falsă remisie nu poate decât să câștige avânt. Dacă manifestările bolii s-au oprit complet fără utilizarea medicamentelor și a altor metode de terapie, aceasta înseamnă că patologia a devenit cronică. Pentru a trata prostatita, este necesar să utilizați o gamă întreagă de medicamente.

Simptomele prostatitei cronice și acute

Semnele bolii se manifestă în moduri diferite, totul depinde de starea inițială a organismului (inclusiv de sistemul imunitar), de stadiul de dezvoltare a patologiei și de cauza apariției acesteia. Cele mai frecvente forme de prostatită la bărbați: acută și cronică. Forma acută se caracterizează prin dureri mai intense și creșteri regulate ale temperaturii.Pe fondul prostatitei cronice, un bărbat dezvoltă probleme mentaleInflamația glandei prostatei în stadiul cronic provoacă o slăbire severă a apărării imune și probleme cu potența. O persoană devine susceptibilă la alți viruși, răceli și infecții. Pacienții au, de asemenea, nevoia regulată (de 4-5 ori pe zi) de a urina, pierderea sensibilității în timpul actului sexual și orgasm.

Apariția prostatitei la bărbați provoacă adesea probleme psihice. Astfel de abateri apar pe fondul impotenței sexuale și a apariției regulate a senzațiilor neplăcute în zona inghinală. O stare depresivă este, de asemenea, tipică pentru pacienții cu o formă cronică de boală urologică.

Cum să o tratezi? Pentru tratarea prostatitei se folosesc imunomodulatoare, vitamine (de obicei B5, B12, B3 sunt administrate intravenos sau intramuscular), alfa-blocante și antibiotice. Uneori, antidepresivele sunt necesare pentru terapie; acestea sunt prescrise numai de un medic după o examinare completă a pacientului. Dacă simptomele bolii rămân după tratament, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare non-hormonale.

Ce simptome sunt cele mai caracteristice formei acute a patologiei? Temperatura 38-39 de grade, durere ascuțită și frecventă, somnolență, înrăutățirea dispoziției și pierderea poftei de mâncare. Pacienții se plâng adesea că după urinare există senzația că mai există urină în vezică. În patologia cronică, simptomele sunt aceleași, dar se manifestă mai slab.

Simptomele altor forme de prostatita

Pe lângă bacteriană, există și prostatita bacteriană. Forma nebacteriană a bolii se poate dezvolta pe fondul unor probleme hormonale și psihologice. Prostatita bacteriană cronică (CAPP) mai este numită și sindromul durerii pelvine eterne.Pentru a diagnostica prostatita, un bărbat ar trebui să viziteze un urologPacientul experimentează senzații neplăcute regulate, care sunt localizate în pelvis, testicule și organe genitale. Din cauza acestei prostatite, bărbații experimentează și dureri moderate. Pot deveni mai intense din cauza stresului. CALD este foarte dificil de diagnosticat deoarece bacteriile nu sunt detectate în timpul testelor de rutină.

CALD este împărțit în trei tipuri:

 • şold;
 • dismenoric (durere la urinare);
 • genitalgic (disconfort numai în timpul actului sexual).

Diagnosticul prostatitei bacteriene și tratamentul acesteia sunt efectuate numai într-un cadru clinic. Se poartă discuții lungi cu pacientul, care sunt mai întâi conduse de un terapeut sau urolog, apoi de către un psiholog. Medicamente precum antidepresivele și imunomodulatoarele sunt folosite pentru a trata prostatita. Agenții antibacterieni nu au de obicei niciun efect.

Forma inflamatorie

Cu prostatita, pacientul poate prezenta scurgeri purulente în urină. Puroiul apare din cauza acumulării și proliferării bacteriilor în glanda prostatică. Un proces inflamator poate contribui, de asemenea, la apariția unor scurgeri nesănătoase. Simptome caracteristice ale prostatitei inflamatorii:

Diagnosticul prostatitei necesită analiza secrețiilor prostatei
 • tulburări disurice;
 • durere moderată în abdomenul inferior;
 • disconfort în zona genitală.

Tulburările disurice sunt senzații dureroase ascuțite în timpul urinării și defecării, care apar constant în timpul călătoriilor la toaletă. Cu prostatita, sindroamele dureroase nu sunt neobișnuite, astfel încât tulburările disurice sunt tipice pentru 80-85% dintre pacienți.

În cazul prostatitei inflamatorii, sucul de prostată (secretul) este supus analizei. În timpul diagnosticului, se identifică microflora dureroasă și se determină tipul specific de microorganisme patogene. Aceștia pot fi streptococi, stafilococi și așa mai departe.

Prostatita la bărbați este tratată cu antibiotice de nouă generație. De regulă, se folosesc fluorochinolone, care au o biodisponibilitate ridicată. Dacă boala se dezvoltă pe fondul tuberculozei, atunci medicamentele din grupul de fluorochinolone nu sunt utilizate. Antibioticele trebuie prescrise de un specialist. Prostatita se tratează și cu medicamente antiinflamatoare și antispastice.

Forma neinflamatoare

Forma neinflamatoare sau congestivă a prostatitei la bărbați este diagnosticată în 40% din cazuri. Acest tip de boală se manifestă extrem de slab și este greu de diagnosticat și tratat. În stadiile inițiale de dezvoltare, boala poate trece neobservată. În absența inflamației, bacteriile nu sunt detectate. Principalele simptome ale bolii sunt identificate în timpul unui interviu cu pacientul. Următoarele semne sunt caracteristice patologiei neinflamatorii:

Dureri în zona genitală și testicule cu formă neinflamatoare de prostatita
 • durere moderată sau ușoară în zona pelviană, organe genitale și testicule;
 • disconfort la urinare (rar);
 • durere în timpul actului sexual și al ejaculării (rar).

Primele simptome ale prostatitei nu sunt adesea observate de către pacienți, deoarece sunt neclare și ușoare. Forma neinflamatorie a bolii se manifestă prin dureri ușoare, care se pot intensifica ocazional în timpul ejaculării sau urinării.

Această prostatita, ale cărei simptome sunt foarte ușoare, nu are nimic de-a face cu manifestările clasice ale bolii. Patologia în sine nu este însoțită de un proces inflamator în glanda prostatică. Poate fi asociat cu o glandă mărită sau cu o modificare a secreției.

Forma asimptomatică

Prostatita asimptomatică poate fi foarte ușoară sau nu se manifestă deloc. Din acest motiv, patologia poate rămâne nedetectată timp de 3-6 luni. Prostatita asimptomatică are următoarele cauze:

Medicamentele antiinflamatoare sunt prescrise pentru tratamentul prostatitei asimptomatice
 • vârsta de pensionare;
 • scurgerea slabă a secreției de prostată;
 • deteriorarea circulației sângelui în glandă;
 • urina care intră în țesutul prostatic.

Boala se poate dezvolta și pe fondul unei alte boli de prostată. Prostatita asimptomatică nu are simptome evidente sau tratament, dar poate fi diagnosticată cu ajutorul unui test de urină. Studiul dezvăluie numărul de leucocite din urină. Analiza vă permite să faceți un diagnostic mai precis, precum și să elaborați un regim terapeutic. Problema este că tratamentul prostatitei asimptomatice la bărbați începe cel mai adesea prea târziu.

Medicamentele antibacteriene și antiinflamatoare sunt utilizate pentru a trata prostatita asimptomatică. Alfa-blocantele și antispasticele nu sunt utilizate cel mai adesea în tratament.

Dacă o persoană are o prostată inflamată, atunci ar trebui să afle totul despre prostatită înainte de a începe tratamentul. Trebuie să cunoașteți cauzele bolii, simptomele acesteia, metodele de diagnostic și terapie. De asemenea, este necesar să alegeți medicamentele potrivite pentru a trata prostatita. Numai conștientizarea deplină vă va ajuta să evitați greșelile, deoarece există 5 forme principale ale acestei patologii urologice. Fiecare dintre ele are propriile sale trăsături caracteristice, pe care trebuie să se bazeze pentru a elabora un regim terapeutic competent.