Primele semne de prostatita la bărbați - fotografii, cum se manifestă, cum să o tratezi

Prostatita este o boală inflamatorie urologică frecventă care afectează bărbații cu vârsta peste 35 de ani. Poate fi de natură infecțioasă sau neinfecțioasă, acută sau cronică. Cel mai adesea (în 80% din cazuri) apare prostatita cronică neinfecțioasă. Nu se dezvoltă peste noapte, dar treptat și fără tratament în cazurile avansate poate duce la dezvoltarea cancerului de prostată sau a infertilității.

Pentru a rămâne sănătoși, bărbații trebuie să știeCum se manifestă prostatita?astfel încât să puteți consulta un medic în timp util și să evitați dezvoltarea ulterioară a bolii. În plus, simptomele prostatitei sunt foarte asemănătoare cu manifestările unor astfel de boli urologice grave precum cistita, tumorile de prostată și cancerul vezicii urinare. Prin urmare, numai diagnosticarea în timp util va ajuta la stabilirea diagnosticului corect și la începerea tratamentului.

Primele semne de prostatita la barbati

Este destul de dificil să ratezi debutul formei acute a bolii, deoarece de obicei se dezvoltă brusc și se caracterizează prin severitatea simptomelor. Dar, de asemenea, merită luat în considerare faptul că apariția prostatitei poate trece neobservată de mulți bărbați, deoarece uneori boala este asimptomatică și devine cronică fără ca pacientul să observe. O altă posibilă opțiune pentru apariția neobservată a prostatitei este aceea că simptomele acesteia sunt destul de ușoare, individuale pentru fiecare bărbat și se modifică în timp.

Cel maiprimul semn de prostatita la barbati- o ușoară încetinire și durere la urinare, la care bărbații adesea nu le acordă atenție. Dar acest simptom indică faptul că glanda prostatică inflamată a crescut deja în dimensiune și comprimă partea uretrei pe care o acoperă. Pe lângă încetineală și durere, este posibil să fiți îngrijorat de o anumită frecvență crescută a urinării și de o scădere a volumului de urină îndepărtat din vezică.

Primele semne de inflamație a glandei prostatei la bărbați

În timp, prostata mărită pune din ce în ce mai multă presiune asupra uretrei, astfel încât urinarea zilnică la bărbații bolnavi devine mai dureroasă și mai lungă, iar aceștia experimentează dureri severe și arsuri în uretra. Fluxul de urină devine slab, intermitent și stropi. Tulburările sexuale se adaugă problemelor cu urinarea:

 • încălcarea mecanismului de apariție și menținere a erecției;
 • ejaculare accelerată și uneori dureroasă;
 • slăbirea severității senzațiilor în timpul orgasmului;
 • erecție spontană prelungită noaptea.

Întâmpinând astfel de dificultăți în pat, pacienții își pierd treptat interesul pentru sex, iar dorința de a se angaja în el apare din ce în ce mai rar. Pe acest fond, depresia mentală și anxietatea cresc.

Semne generale ale bolii și simptomele acesteia

Semne de prostatitasunt diverse și variază în funcție de forma bolii. Prin urmare, este necesar să se distingă primele manifestări ale unei boli cronice, a cărei cauză este inflamația glandei prostatei de natură infecțioasă, de forma acută, care nu este diagnosticată atât de des. AiciCum se manifestă prostatita la bărbați?in functie de forma.

Semne de formă acută

În prostatita acută la bărbați, temperatura corpului crește mai întâi și se dezvoltă starea de rău. Apoi, cu fiecare act de urinare, presiunea fluxului de urină devine mai slabă, frecvența urinării crește, iar actul în sine este însoțit de dureri severe și usturime. Aceste simptome includ o senzație de arsură în perineu, precum și durere în zona inghinală și rect în timpul mișcărilor intestinale.

Dacă forma acută este cauzată de o infecție, atunci pacienții observă adesea scurgeri ușoare și clare din penis dimineața, iar urina devine tulbure, presărată cu fulgi și fire albe. Nevoia frecventă de a merge la toaletă, care nu aduce o ușurare bărbaților din cauza faptului că vezica urinară nu este complet goală de urină, duce la dezvoltarea iritabilității și nervozității crescute. În cazurile extreme de prostatita acută se dezvoltă retenție urinară acută, necesitând asistență medicală imediată.

Merită menționat separatsemne de prostatită purulentă la bărbați, care este o formă severă de prostatita acută de origine infecțioasă. În primul rând, ca și în cazul prostatitei acute, febră, frisoane, dureri severe în partea inferioară a spatelui, nevoia frecventă de a merge la toaletă, deoarece tractul urinar nu este complet golit și durere în timpul urinării. Dar un semn distinctiv al prostatitei purulente este scurgerea de puroi din uretra, care este mai întâi gălbuie și apoi lăptoasă.

Semne de prostatită cronică

Spre deosebire de forma acută, care se face simțită imediat, forma cronică este latentă, adică ascunsă și nu provoacă niciun simptom. De aceeasemne de prostatită cronică la bărbațiadesea trec neobservate chiar și singuri. Adesea, cu această formă a bolii, bărbații suferă doar de dureri ușoare și trecătoare în zona pubiană, inghinale și perineu atunci când urinează. Nu mai sunt deranjați de nicio problemă cu organele genito-urinale.

Dar, cu toate acestea, sănătatea lor generală se deteriorează, apar adesea probleme cu potența, durata actului sexual scade sau, dimpotrivă, crește, iar capacitatea de a se bucura de sex scade. Bărbații atribuie adesea astfel de simptome oboselii fizice sau mentale severe, lipsei de odihnă și nu problemelor cu prostată și nu se grăbesc să consulte un medic.

Începutul exacerbarii formei cronice

Un bărbat este îngrijorat de semnele de exacerbare a prostatitei cronice

În ciuda faptului că această boală este tăcută în forma sa cronică, se poate agrava din când în când. Cel mai adesea acest lucru se întâmplătoamna sau primavara.

Ce semne de exacerbare ar trebui să alarmeze bărbații?

Trebuie să începem cu faptul că simptomele unei exacerbări nu diferă aproape deloc de simptomele formei acute a bolii, adică:

 • urinare dureroasă și dificilă;
 • nevoia crescută de a merge la toaletă și volumul redus de urină produs;
 • durere în zona inghinală, organe genitale și perineu;
 • scurgeri ușoare din canalul uretral;
 • senzații dureroase în timpul mișcărilor intestinale;
 • slăbirea erecției;
 • ejaculare rapidă.

În plus, pacienții simt slăbiciune severă, slăbiciune, obosesc rapid, își pierd pofta de mâncare și dorm prost, devin iritabili și nervoși.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica prostatita, atunci când vizitați un urolog, în primul rând, se efectuează o examinare rectală digitală a prostatei pentru a determina forma, dimensiunea și densitatea acesteia. Apoi pacientului i se prescriu următoarele teste de laborator:

 • analiza generală, bacteriologică și citologică a urinei;
 • test de sange;
 • studierea unui frotiu din uretra și secrețiile de prostată pentru a identifica infecțiile;
 • analiza ejaculatului;
 • urografie;
 • teste pentru BTS;
 • determinarea nivelurilor de PSA la pacienții cu vârsta peste 50 de ani.
Ecografia de prostată va ajuta la diagnosticarea prostatita la bărbați

Dar principala modalitate de a diagnostica prostatita de orice formă este ultrasunetele. Vă permite să determinați dimensiunea și forma exactă a organului, să identificați abcesele din acesta, precum și gradul de compresie a uretrei de către prostata mărită. Deosebit de remarcatsemne de prostatită cronică la ecografie.Pe parcursul procesului de cercetare se determină următoarele:

 • gradul de mărire a organului față de normă;
 • claritatea contururilor prostatei;
 • prezența unor zone de țesut cu ecogenitate crescută;
 • compactarea focală sau difuză a țesutului rezultată din modificări fibroase;
 • prezența calcificărilor sau a chisturilor în grosimea organului.

Ecosemne ale prostatitei cronicepoate include și extinderea veziculelor seminale, care pot fi simetrice sau asimetrice, precum și o scădere a ecogenității lor, ceea ce indică inflamație.

Ce tratament este necesar la primele manifestări ale prostatitei?

De îndată cemanifestarea prostatitei la bărbațiva fi confirmat prin teste de diagnostic, pacienților li se va prescrie tratamentul necesar. În cazul prostatitei infecțioase, pacienților li se prescriu antibiotice din grupele de fluorochinolone, tetracicline, peniciline, cefalosporine și macrolide. În plus, conform indicațiilor, pacienților li se prescriu:

 • medicamente hormonale pentru stabilizarea hormonilor;
 • analgezice pentru ameliorarea durerii;
 • blocante adrenergice pentru a facilita urinarea;
 • anticoagulante pentru a îmbunătăți circulația sângelui;
 • imunomodulatoare, remedii pe bază de plante și vitamine pentru întărirea sistemului imunitar.

Pe lângă medicamente, bărbaților li se oferă masaj de prostată, proceduri fiziologice, băi calde cu decocturi de ierburi vindecătoare și o dietă specială.