Prostatita și tratamentul ei

Prostatita la un bărbat, însoțită de o încălcare a funcției sexuale

Prostatita este un proces inflamator care apare la nivelul glandei prostatei. Potrivit datelor medicale, tratamentul prostatitei este necesar pentru aproximativ 50% din sexul puternic, a căror vârstă este peste 50 de ani. Cu toate acestea, medicii sunt siguri că cifrele reale sunt mult mai mari. Grupul de risc îi include pe cei care tind să ducă un stil de viață insuficient de activ, care au constipație cronică, le lipsește o viață sexuală regulată sau, dimpotrivă, este prea neregulată.

Sunt, de asemenea, expuși riscului cei care trebuie să lucreze în poziție șezut timp de opt sau mai multe ore la rând, precum și cei care au suferit patologii infecțioase ale sistemului genito-urinar, suferă de alcoolism. Funcțiile prostatei sunt asociate cu procesele de reproducere și, respectiv, urinare, în patologiile prostatei, tulburările afectează în primul rând capacitatea de reproducere și posibilitatea de golire normală a vezicii urinare.

De ce se dezvoltă prostatita?

Să luăm în considerare, ca urmare a influenței factorilor care se poate forma prostatita. Ele sunt împărțite în două grupe:

 • Neinfectios.Capabil să provoace formarea prostatitei congestive. Acestea includ hipotermia, imunitatea insuficient de ridicată, inactivitatea fizică, activitatea sexuală excesivă sau abstinența prelungită, dependența de alcool.
 • Infecțios.Acestea includ infecțiile sexuale (tricomonaza, gonoreea, chlamydia și altele) și cele care sunt cronice, în special sinuzita, amigdalita sau patologiile renale, infecția în cazul intervenției chirurgicale pe organele pelvine.

O serie de factori care cresc riscul de a dezvolta boala includ stagnarea limfei sau a sângelui în zona pelviană, probleme cu hormonii, afectarea glandei prostatei. Cel mai adesea - în 86% - rolul agentului patogen este Escherichia coli, urmată de Proteus, Pseudomonas aeruginosa și enterococi. Uneori, infecțiile specifice pot provoca patologii, care includ treponemul palid, bacilul Koch și alți agenți patogeni.

Semne ale dezvoltării proceselor inflamatorii

Cel mai caracteristic simptom al inflamației glandei prostatei este funcționalitatea afectată a sistemului urinar, care este justificată de o creștere a dimensiunii prostatei. Ca urmare, canalul uretral este stors, dar dacă simptomele și tratamentul care decurg din prostatită sunt ignorate, inflamația provoacă dezvoltarea sclerozei gâtului vezicii urinare și, într-un curs deosebit de sever al bolii, există riscul blocării complete. a ureterului. Al doilea simptom asociat cu boala este o încălcare a funcției sexuale, care se manifestă prin slăbiciune a erecției și a orgasmului. În cele din urmă, odată cu dezvoltarea ulterioară a patologiei, se pot forma infertilitate și impotență. Și acestea nu sunt toate semnele, prezența prostatitei indică:

 • Senzație de arsură în uretră sau perineu.
 • Disconfort la nivelul prostatei și vezicii urinare în caz de defecare.
 • Nevoia prea frecventă și puternică de a goli vezica urinară.
 • Urinare intermitentă și dificilă.
 • În cazul golirii intestinelor, urina începe să iasă în evidență din canalul uretral.
 • În urină se observă incluziuni asemănătoare cu fire.
 • Noaptea apare o erecție nerezonabilă.
 • În procesul actului sexual, se observă o ejaculare prea rapidă.
 • Erecția slăbește, iar orgasmul nu devine atât de luminos.

În plus, bunăstarea generală se înrăutățește, apar depresia și anxietatea, o persoană se simte deprimată și oboseala crește.

Important.Simptomele nu apar în același timp, așa că nu este nevoie să amânați, dacă se găsesc mai multe semne suspecte, ar trebui să vizitați un medic.

Dacă problemele sunt ignorate, treptat se dezvoltă alte simptome, dintre care cea mai frapantă este o durere dureroasă care apare în scrot, perineu, la baza penisului. Lista semnelor tardive include infertilitatea, deoarece deși se produc spermatozoizi, mobilitatea acestora este insuficientă. Dacă durerile încep să crească, se poate suspecta formarea de pietre în glanda prostatică. Eliminarea lor este mult mai dificilă decât pietrele la rinichi, iar singura cale de ieșire este să luați medicamente care să încetinească creșterea formațiunilor existente și apariția altora noi. Din păcate, destul de des victimele caută ajutor atunci când boala trece la stadiul în care există un impact negativ asupra altor organe. Ca urmare, un tratament eficient necesită implicarea altor specialiști.

Având în vedere că forma prostatitei poate fi acută sau cronică, există anumite diferențe de simptome. Deci, odată cu dezvoltarea patologiei acute, boala poate evolua în trei etape, fiecare dintre acestea fiind caracterizată de anumite caracteristici:

 • Prostatita acută catarală. Urinarea devine frecventă, în cele mai multe cazuri dureroasă, iar durerea poate fi dată în zona perineului și în sacru.
 • Prostatita foliculară cu evoluție acută. Durerea se caracterizează prin intensitate crescută, dată anusului, și mai agravată în timpul mișcărilor intestinale. Excreția de urină este dificilă, iese într-un flux subțire, uneori există întârzieri. Se dezvoltă starea subfebrilă sau hipertermie moderată.
 • Prostatita parenchimatoasa acuta. Intoxicația generală se manifestă destul de clar, temperatura poate crește până la 38-40 ° C, apar frisoane, sunt posibile retenție urinară acută și probleme cu defecația. În regiunea perineală, există dureri ascuțite de natură pulsatorie.

În ceea ce privește prostatita cronică, uneori rezultă dintr-o formă acută, dar mult mai des se formează o patologie primară, care este însoțită de simptome șterse. Creșterea temperaturii este mică, apare disconfort în perineu, durere ușoară, care este vizibilă mai ales în timpul urinării și defecării.

Forma cronică se poate dezvolta pentru o lungă perioadă de timp, în timp ce este precedată de stagnarea sângelui în vase mici, care poate curge în stadiul inflamator inițial. Această formă se caracterizează prin trei sindroame:

 • dureros. Datorită inflamației căilor nervoase, durerea poate fi atât slabă, dureroasă în natură, cât și puternică, iar natura lor se poate schimba în timpul ejaculării, cu activitate sexuală crescută sau abstinență. Durerea poate radia spre perineu, sacru sau scrot, în unele cazuri către regiunea lombară.
 • disurică. Din cauza inflamației, dimensiunea prostatei crește, ureterul începe să se comprime, iar lumenul său scade. De aici și nevoia frecventă de a urina, senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Cel mai adesea, astfel de fenomene sunt observate în stadiile incipiente ale dezvoltării unei boli cronice. Pe măsură ce patologia se dezvoltă, se formează hipertrofia compensatorie a țesuturilor musculare ale vezicii urinare. În acest moment, simptomele devin mai slabe, după care cresc din nou.
 • Tulburări sexuale. Gradul de tulburare depinde de mulți factori. Plângerile pot include apariția unei erecții nocturne, slăbirea acesteia sau orgasmele șterse. Ejacularea poate fi accelerată, dureroasă, ca urmare, pacientul poate refuza complet contactul sexual.

Important.În timp, tulburările sexuale se agravează, dacă tratamentul în timp util este ignorat și boala este începută, impotența poate deveni rezultatul unei forme cronice.

Cum este diagnosticată boala

Medicul diagnostichează prostatita pe baza anamnezei, examenului instrumental și analizelor

În ciuda simptomelor destul de expresive, doar un urolog poate face un diagnostic precis, pe baza unei anamnezi, a unor teste și a unei examinări efectuate folosind diferite metode. Culegerea de anamneză vă permite să clarificați o serie de întrebări, inclusiv:

 • Durata dezvoltării patologiei.
 • Secvența simptomelor.
 • Perioade de exacerbări și factori, atât domestici, cât și profesionali, provocând acest fenomen.
 • Prezența unui istoric de boli cu transmitere sexuală.
 • Informații despre viața sexuală a victimei.
 • Informații despre tratamentul care a avut loc anterior, despre rezultatele obținute.
 • Există vreo istorie de patologii sistemice și de altă natură, operații care afectează organele pelvine.

În conformitate cu informațiile primite de la pacient, urologul elaborează un plan pentru examinarea ulterioară. Prima etapă este un examen digital rectal, în care se palpează și scrotul. În acest caz, pacientului i se va cere să ia diferite poziții. Prin palparea scrotului, medicul îi evaluează forma, dimensiunea, starea stratului de piele, mobilitatea testiculară și consistența. Sondarea cordonului spermatic vă permite să determinați părțile individuale, prezența venelor varicoase, infiltratele inflamatorii.

Următorul pas în culegerea de informații privind dezvoltarea patologiei și starea pacientului este cercetarea de laborator. Lista testelor necesare include:

 • Studiul urinei - general, bacteriologic, citologic.
 • Test de sânge general.
 • Selectarea unui frotiu uretral, pentru care se folosește o sondă specială.
 • Analiza secreției prostatei, care este necesară dacă se suspectează prostatita cronică.
 • Studiu PCR, care vă permite să identificați infecțiile ascunse transmise în timpul actului sexual.
 • Efectuarea unei spermograme.

În plus, în cazul în care vârsta pacientului depășește pragul de cincizeci de ani și se suspectează prezența cancerului de prostată, se impune un studiu privind nivelul antigenului specific prostatic - PSA.

Diagnosticul instrumental se bazează în principal pe utilizarea ultrasunetelor. Ecografia oferă rezultate destul de informative, fiind în același timp o metodă ieftină și accesibilă. Ecografia poate diagnostica prostatita acută și cronică, arată prezența pietrelor, abceselor, determină nivelul de compresie a canalului uretral. În medicină, au fost dezvoltate două metode de ultrasunete - folosind un senzor transrectal și prin peretele anterior al peritoneului. Prima metodă este mai informativă, dar poate provoca și un disconfort considerabil. Se aplică și:

 • Uroflowmetrie - vă permite să determinați rata fluxului de urină, permeabilitatea canalului, capacitatea detrusorului de a se contracta.
 • Cistoscopia este prescrisă în cazul leziunilor care afectează organele sistemului genito-urinar, în prezența hematuriei.
 • Uneori este necesar să se efectueze CT, biopsie, ecografie transuretrală.

Ținând cont de rezultatele obținute, se elaborează un regim terapeutic individual pentru fiecare pacient. În același timp, ar trebui să ne amintim nevoia unei abordări integrate și a unei varietăți de măsuri terapeutice.

Cum să tratezi prostatita în moduri standard

Urologul prescrie un curs eficient de tratament pentru prostatita unui bărbat

Baza tratamentului oricărei forme de prostatita este utilizarea medicamentelor antimicrobiene. Acțiunea lor vizează eliminarea microorganismelor patogene care afectează canalul urogenital. Tratamentul prostatitei acute, care este adesea extrem de dificilă, implică administrarea intravenoasă de medicamente. Antibioticele prescrise frecvent includ:

 • Penicilină grup de medicamente cu o gamă largă de efecte.
 • Cefalosporine de generația a treia.
 • Fluorochinolonele pot fi administrate singure sau în combinație cu aminoglicozide.

După ce starea victimei revine la normal, iar cele mai periculoase simptome pot fi eliminate, utilizarea antimicrobienelor continuă, doar în această etapă este permisă utilizarea lor sub formă de tablete. De regulă, boala poate fi eliminată în două sau patru săptămâni.

Important.În cazul tratamentului unei forme acute de prostatita, este interzis să refuzați să le luați pe cont propriu. Boala este tratată până când simptomele infecției sunt complet eliminate, temperatura scade la niveluri normale.

Tratamentul prostatitei cronice ar trebui să ia în considerare motivele dezvoltării procesului inflamator, tipul de agent patogen. Terapia antimicrobiană se caracterizează printr-o perioadă lungă, în ceea ce privește alegerea, se preferă medicamentele din grupul fluorochinolonelor, având în vedere că majoritatea microbilor care provoacă inflamarea glandei prostatei sunt sensibili la astfel de substanțe. În tratamentul prostatitei la bărbați, medicamentele includ nu numai antibiotice, ci sunt utilizate:

 • Blocante alfa. Astfel de medicamente relaxează mușchii netezi uretrali și cervicali, îmbunătățind astfel fluxul de urină. Alfa-blocantele nu tratează prostatita, ci elimină simptomele negative provocate de dezvoltarea bolii.
 • Atribuiți medicamente antiinflamatoare, supozitoare, care includ ingrediente din plante.
 • Atât în formele cronice, cât și în cele acute de patologie, pot fi necesare analgezice.

După cum arată practica, tratamentul eficient al prostatitei nu permite alegerea unui singur medicament care poate ajuta orice pacient. Cu toate acestea, există o listă cu cele mai eficiente medicamente care sunt prescrise cel mai des:

 • Preparat cu extract de prostată bovină. Recepția sa vă permite să reduceți și, uneori, să eliminați complet umflarea țesuturilor. De asemenea, instrumentul are un efect bacteriostatic asupra microflorei, reduce nivelul de leucocite.
 • Un remediu care reduce umflarea și tromboza, elimină stagnarea secreției și infiltrarea leucocitelor.
 • Inhibitor al 5-alfa reductazei de tip II. Instrumentul afectează cantitatea de PSA.
 • Un produs bazat pe ingrediente din plante, ingredientul principal este un extract din fructele palmierului sabal.
 • Un remediu pe bază de plante pe bază de semințe de dovleac. Ajută la eliminarea problemei în stadiile inițiale ale formării sale, normalizează procesul urinar, reduce senzația de durere și sporește potența.

Pe lângă medicamente, urologii nu sunt mai puțin dispuși să prescrie utilizarea tehnicilor de fizioterapie. Aceasta este utilizarea de microclisteri, masaj de prostată, băi de șezut, stimulare electrică, magnetoterapie și galvanizare și multe altele. O metodă suplimentară de tratament este rețetele de medicină tradițională.

Medicina tradițională în tratamentul prostatitei

Tratamentul prostatitei poate fi suplimentat cu utilizarea de remedii populare

Tratamentul alternativ al prostatitei este o oportunitate de a scăpa de patologie acasă cu ajutorul infuziilor de plante, decocturi, unguente și alte remedii de casă. Cu toate acestea, există câteva reguli simple de reținut:

 • Înainte de utilizare, orice rețetă trebuie convenită cu medicul curant.
 • Rețetele populare ar trebui utilizate în primele etape ale formării patologiei - atunci când sunt cele mai eficiente.
 • Utilizarea unor astfel de fonduri este necesară în paralel cu medicamentele standard.
 • La fabricarea medicamentelor conform prescripțiilor vindecătorilor, doza trebuie respectată cu scrupulozitate. Același lucru este valabil și pentru primirea de fonduri.

Acum luați în considerare cele mai populare rețete cu care puteți trata prostatita la bărbați. Una dintre cele mai eficiente retete sunt cele care folosesc seminte de dovleac:

 • Semințele prăjite în cantitate de 500 de grame trebuie măcinate într-o mașină de tocat carne.
 • Adăugați 200 de grame de miere naturală la amestec.
 • Formați bile din masă, fiecare ar trebui să cântărească 10 grame.
 • Pune bilele la frigider.
 • Dimineața și seara, pe stomacul gol, o minge trebuie consumată, după ce a încălzit-o în mod natural la temperatura camerei.

Puteți folosi scoarță de aspen uscată. Pentru a face acest lucru, 100 de grame de ingredient sunt turnate cu 200 de grame de vodcă. Este necesar să insistați asupra remediului în termen de 14 zile. După aceea, infuzia este filtrată, se beau 20 de picături pe zi, diluându-le în orice băutură.

În cazul prostatitei, sucul natural proaspăt din morcovi și dovleci este de mare ajutor. Este necesar să se bea de două ori pe zi, de preferință înainte de masă, volumul fiecărei porții este de 200 de grame. Proporțiile produselor sunt următoarele - pentru fiecare kilogram de pulpă de dovleac sunt 3-4 morcovi de mărime medie.

Pătrunjelul, castanul și alte componente ale plantelor, precum și propolisul, pot avea un efect terapeutic. Dieta ar trebui să includă cât mai multe portocale, afine și căpșuni, semințe de dovleac. Iată câteva rețete mai populare:

 • Un decoct de patrunjel. Patru linguri mici de semințe trebuie zdrobite și turnate în 400 ml de apă fiartă. Apoi remediul se fierbe pe foc mic, se filtrează și se ia într-o lingură mare în fiecare zi.
 • Semințe de dovleac. Cea mai ușoară rețetă care nu necesită pregătire este să mănânci cel puțin 30 de semințe în fiecare zi. Cu toate acestea, această rețetă este bună numai în stadiul incipient al formării patologiei.
 • Suc de topinambur. Fructele sunt răsucite într-o mașină de tocat carne, se stoarce sucul, se beau 1/3 cană pe zi.

Ce se întâmplă dacă ignori tratamentul prostatitei? Consecințele nu vor mulțumi nimănui - după dezvoltarea formei cronice, va începe obstrucția vezicii urinare, se va dezvolta infertilitatea și se va forma cistita recurentă. Adesea există o îngustare a uretrei, apariția pielonefritei, sepsis, abces al glandei. Unele afecțiuni necesită intervenție chirurgicală. Complicațiile frecvente ale formei cronice includ procese inflamatorii în epididim și în sine.

Principala măsură preventivă pentru a evita complicațiile și dezvoltarea patologiei este un stil de viață sănătos. Având în vedere că staza de sânge duce foarte des la dezvoltarea patologiei, un stil de viață sedentar ar trebui compensat prin odihnă activă și exerciții fizice. De asemenea, ar trebui să evitați hipotermia, să duceți o viață sexuală măsurată și protejată.