Simptomele prostatitei și tratamentul acesteia

Prostatita este o patologie urogenitală care este însoțită de inflamația glandei prostatei. Poate avea o evoluție acută sau cronică. Prostatita este considerată cea mai frecventă patologie a sistemului genito-urinar masculin. Anterior, boala a fost diagnosticată la bărbați în vârstă de 45-65 de ani. Astăzi, inflamația prostatei apare și la tinerii de 20-30 de ani.

Un bărbat cu semne de prostatită ar trebui să consulte un urolog pentru tratament.

Mai des, prostatita se dezvoltă ca urmare a activității agenților infecțioși care intră în prostată din rect, uretră sau vezică urinară. Constipația cronică, un stil de viață sedentar, munca sedentară, hipotermia repetată și severă, abstinența prelungită sau activitatea sexuală excesivă, stresul constant, abuzul de alcool, supraalimentarea și alți factori pot provoca, de asemenea, inflamația glandei prostatei.

Tratamentul prostatitei este prescris de un urolog după o examinare cuprinzătoare, luând în considerare stadiul și forma inflamației, natura și severitatea manifestărilor clinice, vârsta pacientului și prezența patologiilor concomitente.

Tratamentul eficient al prostatitei depinde de consultarea în timp util cu un medic și de tactici terapeutice bine alese. Dacă apar semne, ar trebui să căutați ajutor și cum să tratați prostatita la bărbați - vom vorbi în articol.

Simptomele prostatitei la bărbați

Principala și prima manifestare a inflamației prostatei este urinarea dificilă și dureroasă. Aceste semne de prostatită ar trebui să alerteze un bărbat și să devină un motiv pentru a consulta un urolog. Următorul simptom, dacă este detectat, ar trebui să consultați un medic este creșterea urinării. În acest caz, urina iese adesea în porții mici.

Mai des, tabloul clinic al bolii apare brusc și este însoțit de simptome pronunțate. Trebuie avut în vedere faptul că inflamația glandei prostatei a fiecărui bărbat se manifestă individual. La unii, patologia este asimptomatică și devine imperceptibil cronică. În altele, semnele de prostatita sunt atât de pronunțate încât pacientul caută imediat ajutor.

Simptomele prostatitei acute includ următoarele tulburări și anomalii patologice:

 • Durere în perineu, zona anală în timpul defecării;
 • urinare dureroasă, frecventă;
 • Creșterea temperaturii;
 • Tulburări de potență (lipsa dorinței sexuale, probleme la obținerea unei erecții, ejaculare precoce);
 • Slăbiciune, stare generală de rău;
 • Transpirație crescută;
 • Senzații dureroase la nivelul sacrului, inghinal, anus și perineu de orice intensitate.

În funcție de caracteristicile fiziologice ale corpului, un bărbat poate prezenta unul dintre simptomele de mai sus sau mai multe în același timp.

Prostatita cronică este însoțită de aceleași simptome ca și forma acută. Odată cu cursul cronic al procesului patologic, semnele de inflamație devin mai puțin pronunțate. Cu fiecare exacerbare, simptomele tind să devină mai severe. Pe lângă durere, probleme cu potența și urinare, forma cronică de prostatita este însoțită de următoarele manifestări clinice:

 • Absența sau deteriorarea calității orgasmului;
 • Iritabilitate crescută;
 • Prezența secreției uretrale purulente în timpul mișcărilor intestinale;
 • Senzație constantă de plinătate a vezicii urinare.

Lipsa terapiei în timp util și calificat poate provoca dezvoltarea unor complicații severe (veziculită, coliculită, uretrita, abces, scleroză de prostată, infertilitate, pietre glandulare, pierderea completă a dorinței sexuale etc. ). Prin urmare, dacă unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus sunt detectate, ar trebui să consultați un specialist.

Cum să vindeci prostatita

Tratamentul prostatitei la bărbați este prescris de un medic urolog după o consultație preliminară și o serie de studii de diagnostic (examen rectal, analiza secrețiilor prostatei, examen bacteriologic și clinic al urinei, analiza frotiului uretral, diagnosticul cu ultrasunete transrectal al prostatei, biopsie, RMN). si altii). Pe baza informațiilor primite, medicul determină stadiul și forma prostatitei, prezența agenților infecțioși și a patologiilor sistemice și, de asemenea, evaluează starea de sănătate a pacientului și caracteristicile sistemului imunitar. Luând în considerare acești factori, sunt dezvoltate tactici adecvate de tratament și prevenire a bolii identificate.

Tratamentul inflamației prostatei necesită o abordare integrată. Indiferent de forma patologiei, medicamentele antibacteriene sunt mai întâi prescrise. De obicei, se preferă antibioticele din grupul fluorochinolonelor. Ele pătrund mai bine în structurile tisulare ale prostatei. Pot fi, de asemenea, prescrise medicamente din grupele macrolide și peniciline.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt prescrise pentru a calma durerea. Când sunt detectate infecții cu transmitere sexuală, se prescrie terapia care vizează combaterea agentului cauzal al patologiei cu transmitere sexuală.

Masajul joacă un rol deosebit în tratamentul prostatitei (în formele acute ale procesului inflamator, masajul prostatei este contraindicat). Mulți bărbați consideră această procedură umilitoare și dureroasă. Cu toate acestea, efectul manual vă permite să normalizați circulația sângelui în glandă, să eliminați puroiul, să îmbunătățiți penetrarea medicamentelor în țesuturile inflamate și să accelerați recuperarea.

În plus, diferite proceduri fizice sunt utilizate pe scară largă în tratamentul prostatitei: terapie magnetică, electroforeză, băi terapeutice, terapie cu laser și altele. Metodele fizioterapeutice ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, la creșterea eficacității tratamentului medicamentos și la reducerea severității inflamației.

Terapia imunomodulatoare are o importanță deosebită în tratamentul prostatitei. Pentru a restabili imunitatea, a crește funcțiile de protecție ale organismului și a le menține la un nivel adecvat, medicul poate prescrie medicamente generale pentru îmbunătățirea sănătății și complexe de vitamine.

Dietă și exerciții fizice pentru prostatită

O componentă importantă a tratamentului inflamației glandei prostatei este alimentația adecvată și corectarea stilului de viață. Renunțarea la fumat și alcool, activitatea fizică și respectarea unei diete vor ajuta la obținerea următoarelor efecte:

 • Accelerează recuperarea;
 • Evitarea recidivei bolii;
 • Îmbunătățește bunăstarea generală;
 • Reduce durerea;
 • Îmbunătățește microcirculația limfei și a sângelui în vasele prostatei;
 • Normalizează funcția intestinală;
 • Întărește funcțiile de protecție ale organismului;
 • Reduceți producția de urină pe timp de noapte.

Dacă aveți prostatita, ar trebui să excludeți din alimentație alimentele picante, afumate, grase, sărate și cu amidon, cafeaua tare, carnea grasă, ouăle, alcoolul, precum și produsele care conțin fibre grosiere. În plus, nu este recomandat să bei mult lichid seara.

Salatele de legume, fructele, legumele, nucile, sucurile naturale, fructele uscate și carnea slabă vor fi de folos.

Pentru diagnosticarea precoce a prostatitei, chiar și în absența oricăror tulburări, bărbații ar trebui să fie examinați în mod regulat de un urolog (de cel puțin 1-2 ori pe an). Prevenirea în timp util a inflamației va ajuta la evitarea dezvoltării bolii și la menținerea sănătății bărbaților.